Mengobati Ayam Laga Bangkok yang Terkena Penyakit Sakit Mata

Dalam hal rawatan berbagai jenis penyakit, juragan ayam aduan bangkok perlu mengetahui gejala serta ciri ayam aduan bangkok Jika sudah terinveksi sebuah bakteria ataupun virus.

Hal ini penting juragan tahu, sebab untuk melakukan rawatan pada ayam aduan bangkok sakit, juragan juga perlu mengenali jenis penyakit tersebut. Dalam dunia ayam aduan bangkok, banyak sekali jenis penyakit yang sangat cepat memerlukan rawatan.

Jika hal tersebut tidak akan di lakukan, Maka siap-siap juragan kehilangan adu ayam tersebut, selain akan mengalami kerugian materi, juragan juga akan banyak mengalami rugi masa hanya sekadar merawat serta merawat ayam sakit yang tidak tahu jenis serta penyebabnya.

Kunci utama dalam memelihara ayam aduan bangkok adalah melakukan pencegahan, rawatan dan latihan yang benar. Hal inilah kunci utama jika mengiginkan berjaya di dalam dunia ayam aduan bangkok.

Segala unggas kususnya ayam aduan bangkok, ada tiga jenis faktor dan penyebab penyakit yang boleh kita golongkan sesuai faktor serta masalah yang di timbulkan, sukar tidaknya kita melakukan rawatan dan sebagainya.

Yang pertama perlu juragan tahu, banyak jenis penyakit ayam aduan bangkok yang sifatnya sangat menular, penyakit ini biasa di sebabkan oleh virus, bakteria dan kulat dan parasit ganas.

Yang kedua, adalah penyakit yang di timbulkan akibat Difisiensi yang biasa di sebabkan akibat kurangan vitamin serta makanan yang kurang banyak mengandung zat pemakanan.

Dan yang terakhir adalah penyakit yang di sebabkan oleh banyak fator, misal alam, binatang buas dan sebagainya.

Sesuai judul artikel di atas.Mengobati ayam aduan bangkok sakit mata secara cepat, tulisan ini akan sedikit membahas serta melakukan rawatan ketika ayam aduan bangkok diserang jenis penyakit ini, apa saja yang perlu dilakukan oleh juragan lalu bagaimana cara yang cepat untuk menyembuhkanya?

Ayam aduan bangkok jika sudah dijangkiti jenis penyakit mata, boleh kita lihat dengan ciri gejala mata yang selalu belekan, mata melekat serta masa siang hari mata ayam lebih banyak terpejam akibat susah untuk membukanya.

Dengan demikian, tentunya berat ayam akan sangat cepat mengalami penurunan serta nafsu makan menurun yang disebabkan penyakit mata tersebut. Ada beberapa cara untuk melakukan penyembuhan serta rawatan secara cepat dan tergolong tok cerr di lapangan.

Gejala Dan Rawatan Sakit mata Ayam bangkok.

Apabila juragan pemula menekuni dunia ayam bangkok, mungkin pembahasan ini sangat berguna bagi juragan, sebab sangat sering kita jumpai ayam bangkok yang mengalami sakit mata yang salah dalam melakukan rawatan, ayam tersebut boleh mati.

Seperti penjelasan saya di atas, gejala yang boleh kita kenali adalah Mata ayam mengeluarkan kotoran sangat banyak, melekit, belekan, ayam sering memejamkan mata, mata merah dan bengkak, mata mempunyai urat, dll.

Untuk melakukan rawatan yang pertama juragan boleh cuba dengan daun tembakau atau hanya menggunakan tembakau saja. Caranya,celupkan tembakau pada air bersih, lalu peras, dan teteskan air tersebut pada mata sabung ayam yang diserang penyakit.

Biasanya cacing yang ada dalam mata ayam petarung bangkok tersebut akan keluar secara sendirinya dan mati.Untuk rawatan ini jika di rasa pada mata ayam bangkok terdapat cacing dengan ciri gejala, mata seperti berurat tipis bening penyakit tersebut ialajha faktor dari cacing.

Akan tetapi, kalau tidak ada cacing pada mata ayam laga tersebut, juragan boleh melakukan rawatan dengan cara kedua, iaitu dengan cara meneteskan air perasan daun katuk pada malam hari ketika ayam menjelang tidur.

Jika di rasa daun katuk belum menghasilkan khasiat pada mata ayam bangkok tersebut, juragan boleh cuba dengan cara ketiga iaitu dengan menggunakan perasan daun sirih. Dengan cara, daun sirih juragan tambah dengan daun limau nipis, kedua-dua bahan tersebut juragan tumbuk, lalu ambil airnya, teteskan air tersebut pada mata ayam aduan bangkok tersebut.

Sesuai dengan rekaman dari video ayam petarung yang memberikan tayangan pembahasan dan panduan cara mengobati ayam yang sakit mata, jika sakit mata ayam belum terlalu parah, akan segera sembuh dengan ketiga bahan daun di atas. Namun jika mata ayam bangkok sudah terlambat dalam melakukan rawatan, mungkin juragan boleh membeli ubat kusus di farmasi yang gunanya untuk mata.

Ubat mata yang biasa di gunakan manusia juga boleh untuk mengubati sakit mata pada ayam, ini telah terbukti dan sudah banyak yang mengaplikasikan nya dan hasilnya cukup menggembirakan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *